عملکرد 3 ماهه اداره کل دامپزشکی استان در حوزه نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی
طی سه ماهه نخست سال جاری حدود 43 هزار بازدید و نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه فرآورده های خام دامی در سطح استان صورت گرفته است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی آذربایجان شرقی، دکتر سید محمد علوی شوشتری رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان با اعلام این خبر گفت: اداره کل دامپزشکی استان در راستای انجام رسالت نظارت و تامین بهداشت فرآورده های خام دامی، اقدام به انجام نظارتهای روزانه، دوره ای، نمونه برداری و استقرار مسئولین فنی بهداشتی در واحدهای پرورش دام، کارخانجات خوراک دام و طیور، کشتارگاه های دام و طیور و واحد های بسته بندی و مراکز عرضه فرآورده های خام دامی می نماید که در همین راستا و در سه ماهه اول سال 1403 اداره کل دامپزشکی استان با استقرار مسئولین فنی بهداشتی و ناظر دولتی در کشتارگاه های دام و طیور سطح استان اقدام به نظارت و بازرسی بهداشتی قبل و بعد از کشتار 119.621راس دام سبک و سنگین و 13.877.597 قطعه طیور نموده است.
وی افزود: با توجه به تعدد بیماریهای مشترک بین انسان و دام و با عنایت به اینکه برخی بیماری ها مانند هاری، جنون گاوی، بیماریهای متابولیک و ... فاقد هر گونه علائم در لاشه دام پس از کشتار بوده و صرفا در مرحله بازرسی قبل از کشتار قابل شناسائی بوده و در صورت مواجه اجازه کشتار داده نشده و حذف می شوند از طرفی در بازرسی بهداشتی لاشه و آلایش تعداد بسیار زیادی از بیماریهای ویروسی، باکتریایی و انگلی (مانند آنفلوانزای پرندگان،سل، بیماریهای انگلی مثل سارکوسیست، سیتی سرک، سپتی سمی، زردی و ...) مورد بازرسی قرار گرفته و در صورت مشاهده علائم بیماری در لاشه دام و یا طیور کشتاری، می تواند منجر به حذف جزئی و یا کلی لاشه و آلایش شود بصورتی که در 3 ماهه نخست سال جاری مقدار 32.625 کیلوگرم گوشت قرمز و آلایش دامی و 120.990 کیلوگرم گوشت طیور در کشتارگاه های دام و طیور استان ضبط و معدم شده است.
دکتر علوی شوشتری در خصوص بازرسی بهداشتی این اداره از اماکن عرضه فرآورده های خام دامی، رستوران ها ، هتل ها و واحدهای بسته بندی، سردخانه های نگهداری مواد خام دامی، کارخانجات خوراک دام و طیور و مراکز جمع آوری شیر خام اظهار داشت: طی 3 ماه نخست سال جاری، همکاران این اداره اقدام به انجام 42.887 مورد بازدید بهداشتی نموده اند که در مجموع با تعداد 2.836 مورد غیر بهداشتی مواجه شده و 78.420 کیلوگرم فرآورده های خام دامی فاسد و غیر قابل مصرف کشف و ضبط شده است و تعداد 84 مورد با تشکیل پرونده جهت اقدام قانونی به مراجع قضائی ارجاع شده است.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی افزود: با توجه به ماهیت مواد خام دامی و سریع الفساد بودن این مواد و با توجه به خطر بهداشتی بالقوه این مواد غذایی درانتقال آلودگی های میکروبی و ایجاد مسمویت های غذایی همانند کلی باسیلوز، پاستورلوز و سالمونلوز، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، سل، وبا، کلستریدیوم بوتولینم که باعث ایجاد علائمی چون اسهال، استفراغ ، سردرد و سرگیجه، دل درد، دل پیچه، نارسایی کلیوی برگشت ناپذیر، خونریزی داخلی و مرگ می شود نظارت بهداشتی و کنترل دقیق مواد خام دامی عرضه شده در سطح فروشگاه ها ، قصابی ها و همچنین نظارت بر عملیات فرآوری و بسته بندی مواد خام دامی از اهمیت ویژهای در تامین امنیت غذایی و تامین بهداشت جامعه دارد.
وی همچنین افزود: این اداره همچنین در بازدیدهای میدانی خود نظارت ویژه بر کنترل کشتار غیر مجاز دارد که اکیپ های نظارت بهداشتی ادارات دامپزشکی شهرستان به تنهایی و یا در قالب اکیپ مشترک با کشتارگاه دام تبریز اقدام به بررسی و شناسائی موارد کشتار غیر مجاز می نماید که با توجه به عدم نظارت شرعی و بهداشتی بر دامهای کشتارشده بصورت غیر مجاز و احتمال انتشار بیماری های فوق الذکر علی الخصوص تب کریمه کنگو این اداره کل با متخلفین در این خصوص برخورد و موارد را به مقامات قضایی ارجاع می دهد.
دکتر علوی شوشتری با اشاره به نظارت های بهداشتی در حوزه خوراک دام و طیور اظهار داشت: علاوه بر نظارت بهداشتی مستمر مسئولین فنی بهداشتی کارخانه های تولید خوراک دام و طیور، کارشناسان این اداره نیز با انجام بازدیدهای دوره ای و نمونه برداری ادواری سلامت خوراک دام از نظر بیماری های میکروبی نظیر سالمونلا و باقیمانده سموم قارچی مانند آفلاتوکسین B1 پایش می شود که در این راستا 579 نوبت نمونه برداری از ابتدای سال جاری انجام شده و مقدار 54 تن خوراک دام آلوده و غیر قابل مصرف ضبط و معدوم شده است.
نظر دهید